GÜVEN DUYGUSU


       Anne çocuk arasındaki ilişki anne karnındayken başlar. Anne karnındayken itibaren çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması sonucu çocukta benlik algısı değerlileşir. Çevresini de değer veren, güvenilir bir çevre olarak görür. Böylece güven duygusunun temeli atılmış olur.
       Kazandığı güven duygusu ile çevresini özerkliğini ilan ederek çevresini keşfetmeye başlar. Çevredeki her şeye karşı derin bir soruşturma ve öğrenme yaklaşımı gösterir. Güven duygusu ve öğrenme ihtiyacı, sevgi başta olmak üzere ihtiyaçlarının anne tarafından karşılanması ile devam eder.
       Güven duygusu, özgür ve demokratik aile ortamında, olayların nedenlerini açıklayan anne ve baba yaklaşımıyla gelişebilir. Baskıcı ortamda, uyguladıkları kuralların nedenlerini çocuklarına açıklamayan, çocukları bizzat görmezden gelen ailelerde yeterince gelişmez.

       Güven duygusunun temellerini atmak için neler yapılabilir?  

  • Haklı başarılarıyla övünün. Bu övgü çocuk için olumlu bildirimdir. Olumlu bildirimler çocuğun çabasını attırır, çocuğa başarı sağlar. Başarılmış eylem öğrenme isteğini arttırır. Ancak dozu abartmayın. Maddi ödüllendirmeden mümkün olduğunca sakının. Bu çocukta kötü bir alışkanlığa dönüştürebilir.
  • Çocuğa olumsuz eleştiride bulunmayın. Bu durum deneme şevkini yitirir.
  • Çocuğu eleştirici bir üslupla konuşmak yerine gördüğünüzü ve ya bir olayla/durumla ilgili hissettiğinizi anlatın. Kendi düşünceniz olarak çocuğa sunun.
  • Çocuğun gösterdiği çabayı görün ve çabanın devamlılığı için çocuğu cesaretlendirin.
  • Mükemmeliyetçi tutumdan uzak durun. Çocuğunuza yönelik beklentinizi, çocuğunuzun yaşı ve kapasitesine göre belirleyin. Mükemmeliyetçi tutumunuz, çocuğunuzun kapasitesinin üzerinde yük binmesine sebep olur. Çocuğunuz ne kadar çaba sarf etmiş olsa da sizi memnun edemeyecektir. Çocuğunuzun hayal kırıklığına uğratmak ve kendisini başarısızlığa sürüklemek istemezsin değil mi?
  • Çocuğunuza değer verdiğinizi ve ona önem verdiğinizi hem söz hem de davranışlarınızla hissettirin.
  • Evde konulan kuralları, yaşanan olayları çocuğun anlayabileceği bir ifade izah edin.

       Göstermiş olduğunuz çabanın devamlılığını sağlamak için çabalamalısınız.
Dengesiz bir tutumdan uzak durun !

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CİNSEL EĞİTİM

TUVALET EĞİTİMİ

ANNE BABA DAVRANIŞLARI