BOŞANMA


       Ülkemizde boşanmaların giderek arttığı üzücü bir gerçek... Boşanma, aile içindeki tüm bireyleri etkiler; bunun başında çocuk gelir.



       Boşanmış aile, çocuğu nasıl etkiler?

        Boşanmış ailede çocuğun çocuğun daha az zarar görmesi, anne babanın tutum ve davranışlarına bağlıdır. Anne baba, aralarındaki problemlere ve anlaşmazlıklara çok nadir çocuğu dışarıda tutmaktadır. Yaşanan problemlerin çocuğu etkilemesi, çocuğun yaşına, kişilik özelliklerine, anne babanın ilişkilerine bağlıdır. Çocuğun omuzlarına hakem olma, karar verme, tarafını seçme gibi büyük yükler yüklemeyin. Çocuk, anne babasını birbirlerine hoş gösterebilmek için yapay rollere girebilir. Annesini üzmemek için babasını özlemediğini söyleyebilir. Babasının isteklerini yapacağına söz verir; ancak öyle davranmaz vs. Bazı çocuklar ise ailede yaşanan problemlerin kendilerinden kaynaklandığı düşüncesine kapılır. Anne baba arasındaki problemlerden kendilerini sorumlu tutarlar. Kendilerini suçlamaları patalojik bulguları beraberinde getirir. Yaşının üstündeki zorlamaları çocuğun üzerine yığmayın.
        Anne babası boşanmış çocuk, ebeveynden birinin evden uzaklaşması, yakın geleceğin bilinmemesi gibi nedenlerle problem yaşar. Aile içi yaşanılan problem okul çağı çocuğunda arkadaşlarına uyum sağlayamama, akademik başarısızlık, içine kapanma, az soru sorma, derse katılmama gibi sorunlara da sebep olabilir.

       Boşanma durumunda çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

        İlk günlerde yaşanan panik ortamında çocuğun sorunlarla başa çıkabilmesi çocuğun mizacına, yaşına ve çevresine bağlıdır. Boşanma basit bir dille, her iki ebeveyn tarafından çocuğa anlatılmalı, çocuğun her iki ebeveyni de görebileceği güvencesi ile ilişkilerinde çocuğun suçu olmadığı anne baba arasındaki ilişki sorunundan kaynaklandığı söylenmelidir. Çocuk her iki evde de dengeli ve eşit yaklaşım tarzıyla karşı karşıya bırakılmalıdır. Taraflardan biri az görme gerekçesiyle abartılı bir tutum içine girilmemelidir. Ve çocuğun her isteğine boyun eğilmemelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CİNSEL EĞİTİM

TUVALET EĞİTİMİ

ANNE BABA DAVRANIŞLARI